Lapuan Tuuletus – Seinäjoen Derby 5-3

Taide-lehti
Alina Sinivaara, Klopit. Kuva: Sonja Suominen.

Derby, Seinäjoen Taidehalli, 21.1.-27.5.2023.

Tuuletus, Lapuan taidemuseo, 11.2.-27.5.2023.


Seinäjoen taidehallissa ja Lapuan taidemuseolla on samaan aikaan esillä urheiluteemainen näyttely.

Seinäjoki tunnetaan urheilukaupunkina ja varhaisimmat merkinnät urheilusta ovat jo 1900-luvun alussa perustetuista urheiluseuroista. Pesäpallo on Seinäjoen suosituin urheilulaji, mutta jalkapallo seuratuin. Muita kansallisen tason menestyslajeja ovat paini, yleisurheilu, uinti, ampumahiihto, moottoriurheilu. Odotan Derby-näyttelyltä voiman näyttöä: urheilu, miehisyys, Duudsonit, paini, sisu, traktori, ravit, uho, helavyöt ja luovuus tulevat mieleen ulkopaikkakuntalaiselle, kun lähestytään Etelä-Pohjanmaata.

Voimaa, eteläpohjalaisen miehen päivitettyä kuvaa sekä urheilun ja taiteen yhtäläisyyksiä löytyykin Teemu Mäen hienoviritteisestä dokumenttielokuvasta RiverBulls (kirje Putinille), 2023. Dokumenttielokuva kuvaa Seinäjoelle perustetun miesten muodostelmaluisteluryhmän RiverBullsien harjoituksia ja esityksiä. Miesten muodostelmaluisteluryhmä on perustettu Seinäjoelle 2014. Omien lasten taitoluisteluharrastuksen seuraaminen on ollut kimmokkeena ryhmän miehille. Ryhmän koreografeina toimivat Eveliina Haapala ja Tanja Mikkilä. Mäen dokumenttielokuva sisältää Kirjeen Putinille sekä Jälkikirjoituksen. Elokuvan ensimmäisessä osassa nähdään joukkueen kilpailuohjelma kaudelle 2022–2023 ja haastattelu heidän kokemuksistaan muodostelmaluisteluharrastuksesta. Teemun Mäen ehdotuksesta River Bullsin kilpailuohjelma tehtiin kahteen Toivo Kuulan sovitukseen eteläpohjalaisista kansanlauluista Niin kauan minä tramppaan ja Tuuli se taivutti koivun larvan. Elokuvan toisessa osassa näkökulma laajenee. Teemun muistot siitä, millaista hänen nuoruudessaan oli olla mies Lapualla vahvistavat niitä ajatuksia, jotka tulevat mieleen kun puhutaan Etelä-Pohjalaisista miehistä. Elokuvaan tulee mukaan Vladimir Putin, joka tunnetusti harrastaa muun muassa judoa, jääkiekkoa ja sodankäyntiä. Elokuvan loppuosassa esitellään kaksi sodan vuoksi kuollutta säveltäjää — Toivo Kuula ja ukrainalainen Hanna Havrylets — nähdään kahden miesluistelijan herkkä duetto.

Teosta katsoessa takaraivossa kaikuu kysymyksiä: Miten Suomessa miehen tulee olla? Millainen mies on miehinen mies? Saako mies itkeä, tanssia? Millaisia odotuksia mieheen kohdistuu. Miten vaarallinen voi olla vallantäyteinen mies? Voiko mies muuttua? Minkälainen ympäristö muokkaa ihmisestä väkivaltaisen diktaattorin? Miten mieheen suhtaudutaan, kun hänen harrastuksensa on jääkiekon tai voimailun sijaan muodostelmaluistelu tai tanssiminen? Mäen dokumenttielokuva kuvaa hienosti erilaista mieskuvaa – erikokoisten, eri ikäisten ja eritaustaisten miesten kehitystä Riverbullsin muodostelmaluisteluryhmässä, herkkyyttä ilmaista tunnetilaa. Kontaktien otto kahden kesken ja ryhmässä toimii hienosti. Haastattelussa miehet ovat vilpittömän läsnä ja puhuvat avoimesti kokemuksistaan, tuntemuksistaan.

Teemu Mäki, Riverbullsin harjoitukset. Kuva: Rene Luhtala.

Teemu Mäki, Riverbullsin harjoitukset. Kuva: Rene Luhtala.


Marja Kolu, FM, kuvataiteilija
↖︎ Taide 2/23